Landinfo

Land van de Teranga.
Niet voor niets heeft Senegal de bijnaam ‘Land van de Teranga’, oftewel land van de gastvrijheid. Waar u ook komt, u wordt ontvangen met een stralende glimlach.
Senegal (Frans: Sénégal), officieel de Republiek Senegal, is een land in Afrika dat grenst aan Mali, Guinee, Guinee-Bissau, Gambia en Mauritanië. De rivier de Sénégal vormt de grens tussen Senegal en Mauritanië.
Senegal werd op 20 augustus 1960 formeel onafhankelijk door zich terug te trekken uit de amper één maand eerder van Frankrijk onafhankelijk geworden Mali Federatie, een losse federatie van Senegal en Mali. Dit gebeurde nadat op 4 april van dat jaar een onafhankelijkheidsverdrag met Frankrijk was getekend. Senegal vormde tussen 1982 en 1989 een confederatie met het door Senegal ingesloten Gambia onder de naam Senegambia. De integratie tussen de twee landen kwam echter niet van de grond.
Senegal is een land dat veelal bekend staat om zijn natuur.  De hoofdstad Dakar was jarenlang het eindpunt van de jaarlijkse Dakar-Rally .

Bezienswaardigheden

Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte

Het Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte is een bronzen beeld op een 100 meter hoge heuvel in de Senegalese hoofdstad Dakar, dat uitkijkt over de Atlantische Oceaan. Het monument heeft een hoogte van 50 meter en toont een Afrikaans gezin bestaande uit een jonge vrouw, een man en, in de linkerarm van de man, een kind dat met zijn arm richting de zee wijst

Ile Gorée

Gorée is een eiland op vier kilometer van Dakar, voor de kust van Senegal. Het is slechts 900m bij 300m groot. Van de 16e tot de 19e eeuw was het een van de centra van de trans-Atlantische slavenhandel.

‘Lac Rose’

Het Roze Meer (Frans: Lac Rose; officieel: Lac Retba ) is een zoutmeer dat op 25 km van de hoofdstad Dakar van Senegal gelegen is in de gemeente Sangalkam. Het is door duinen gescheiden van de Atlantische Oceaan.
Het dankt zijn naam aan de kleur van het water, die rose-achtig tot mauve is al naar het moment van de dag. Dit is te wijten aan het feit dat de hoge zoutconcentratie het licht anders breekt en aan de aanwezigheid van rode plankton en microbacteriën.
Sinds de jaren zeventig wordt hier door de bevolking aan zoutwinning gedaan. Ieder individu mag er vrij komen werken op voorwaarde dat hij zich aan bepaalde regels houdt zoals solidariteit en eerlijkheid. Het grootste deel van de arbeiders komen uit het buitenland: Mali, Benin, Niger, Guinee. Het zout wordt gewoon uit het meer geschept en in hoopjes op het strand opgestapeld. Ieder heeft zijn eigen zoutberg met daarop een bordje met zijn naam. De mannen halen het zout uit het water. In de eerste plaats maken ze het los door met puntige stokken in de bodem te steken, dan binden ze een mand tussen hun enkels die ze vervolgens met het losgekomen zout vullen. Ze begeven zich tot aan hun borst in het water, goed ingesmeerd met een vetachtige substantie om zich te beschermen tegen de corrosieve werking van het zout. In één bootje kan één ton zout. Het vullen neemt drie uur in beslag. De boot legen gebeurt door de vrouwen, die daarvoor met kilo’s zout betaald worden. Daarna wordt het zout aan handelaren verkocht, waarna het grootste deel naar het buitenland gaat. Er zijn drie kwaliteiten: de beste kan als keukenzout dienen, de tweede voor het inzouten van vis en de laatste wordt in Europa gebruikt om de sneeuw te doen smelten.

Saint Louis

Saint-Louis is de hoofdstad van de gelijknamige Senegalese regio Saint-Louis. De stad is gelegen in het noorden van het land, aan de grens met Mauritanië, waar de rivier de Sénégal in de Atlantische Oceaan uitmondt.
De stad was een belangrijk punt voor handelsroutes over de Atlantische Oceaan, doorheen de Sahara en naar Soedan. De exploitatie van goud, ivoor en zwarte slaven maakte de stad voor de Franse kolonisatoren van groot belang.

Fadiouth

Fadiouth is een geheel van drie schelpeneilanden, 114 kilometer ten zuiden van Dakar in Senegal.
Het eiland is verbonden door een 800 meter lange houten voetgangersbrug met het dorp Joal. Ze werden gevormd door het eeuwenoude afval van schelpen die van de schelpdierenvangst afkomstig zijn. De grond is hierdoor wit, en in fel zonlicht verblindend. Eén van de drie eilanden doet dienst als kerkhof. Negentig procent van het dorp is katholiek, in tegenstelling tot de vijf procent katholieken voor het hele land Senegal. Het is het op drie na dichtst bevolkte eiland ter wereld.

home